easypagelogo    

Solar en andere technieken 
Een beschrijving van techniek, Solar, Nonolet en andere aanpassingen die we hebben gemaakt om zo prettig mogelijk te reizen.

De woonwagen

Wij hebben een replica van een Zelhem wagen die gebouwd is door ome Cor, een hobby-woonwagenbouwer uit Dongen. Zoals te lezen is in deel 2 van techniek is de zelfbouw van Ome Cor vooral geschikt voor vakantie gebruik. Voor het langere woon- en reiswerk is en dient er veel te worden aangepast aan onze woonwagen!!.

Voor een prachtig verslag kijk dan eens op:

  Over Woonwagens, Karren, Paarden en zigeuners

Afbeelding / Picture

Afbeelding / Picture

Is het geen plaatje? 

Afbeelding / Picture

Van binnen is de wagen 2.00 breed x 3.50 lang

Voor een duidelijke tekening en exacte maten: stuur een mailtje!

De bok steekt  nog een 0.70 cm uit en aan de achterkant hangt een “schuurtje” van 1.50 breed en 0.50 diep.

Onder de wagen hangt nog een kelder van 1.00 breed en 1.80 diep.

De stahoogte in de woonwagen is 2.00 in het midden en 1.50 tot 1.70 aan de zijkanten.

Veel van onze pipowagen spullen hebben wij gekocht  bij de reguliere caravan accessoires dealer. In die zin maakt het niet uit of je nu met een woonwagen rijdt of met een woonmobiel/caravan!Gewicht van de woonwagen

Het gewicht van de wagen als hij volledig is opgeladen, opgetuigd en ingeruimd is 2 keer het eigen gewicht van de paarden.

We hebben op verschillende plekken water opgeslagen in losse watertanks. Als we ergens staan vullen we ze allemaal (80 liter totaal), maar voor onderweg nemen we het minimale mee.

De wagen is aan de achterkant geremd. Tijdens ons verblijf op fok- en menstal De Heimolen heeft Gert-Jan van Pijkeren ons geholpen een nieuwe as te installeren en een nieuwe boom. manege de Heimolen

Afbeelding / Picture

De paarden staan hier aan een "Tuier" pin met lange touwen.

Hoe verzorg je een paard

Om onszelf te oefenen hebben we heel veel met de paarden gereden en daarvoor hebben we Gert-Jan zijn marathon wagen mogen lenen. Echt geweldig want daardoor zijn zowel de paarden als wij goed voorbereid op reis gegaan.

Voor de paarden hebben we natuurlijk van alles bij voor de verzorging maar ook ter bescherming. Als we ze langs de weg moeten zetten staan ze vast aan een tuierpin. Met een halsband en een lang touw kunnen ze rondom hun pin lopen en grazen.

Als er genoeg plek is hebben we ook afrasteringpaaltjes met elektrische draden en een accu zodat ze wat vrijer kunnen rondlopen.

Afbeelding / Picture

De nonolet, een reukloos composttoilet.

Koken, wassen en plassen

We koken op een Coleman dubbele benzinebrander die werkt op loodvrije benzine wat bijna in heel Europa te verkrijgen is. Dit werkt bijzonder goed.

De petroleum kachel is een Zibro Kamin (de kleinste soort).

We hebben ook een compost-toilet (nonolet) die gemaakt is volgens de zelfbouw specificaties van www.de12ambachten.nl Het is een toilet waarbij de vloeistoffen worden opgevangen in een tankje en de vaste bestanddelen op de compost of bij het afval gaan. Volledig reukloos!

Zonnepaneel

Afbeelding / Picture  

Een zonnepaneel of PV-paneel (van het Engelse 'Photo-Voltaic') is een paneel dat stralingsenergie van de zon omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd.

wikipedia heeft een goede uitleg hierover


Op het dak ligt een zonnepaneel van 125 watt dat in minimaal 4 uur voldoende capaciteit levert om de accu op te laden.

We hebben een accu van 110 ampère. Een druppellader LBC 312 profcharging; 300 watt compact converter; en een Solar Charge Controller.

Campingwinkel De Wit uit Schijndel heeft ons uitstekend advies gegeven om te zorgen dat wij het volgende kunnen gebruiken:

Een computer van 65 watt ,  gloeilampjes. Een koelbox. Een acculader voor de telefoon.


Techniek 2


Last updated: 06-26-2008

Created with EasyPage