easypagelogo

De Techniek 2

De grote, noodzakelijke reparatie en aanpassing, aan de voorkant van de wagen, door wagenbouwer, voerman en menner Piet van der Velden uit Haaften.Afbeelding / Picture  

Inspectie van het probleem. Piet wil een eerste indruk hebben zodat hij de volgende dag aan de slag kan. De volgende dag wordt het hele onderstel (schamel, voor de kenners) onder de wagen vandaan gehaald en wordt langzaam de schade duidelijk.

De boom waar de paarden aan vast staan drukt het onderstel omhoog en daarmee de vloer ook.

Afbeelding / Picture

De schamel is ook te zwak waardoor het doorbuigt en het hout daardoor verder kapot kan gaan.

De wagen staat nu helemaal op blokken en omdat ik het eng vindt om erin te slapen maken we graag gebruik van Jannie's aanbod om bij hun te logeren! De volgende dag na een goede nachtrust en ontbijt kunnen we er weer tegen aan.

Op de foto hiernaast is goed te zien hoe de moeren in het hout hebben gevreten. Piet besluit zijn voorraad hout aan te spreken en klimt de zolder op. Daar liggen lange stukken hout, afkomstig uit de klokketoren van de Nederlands Hervormde kerk in Zoelmond. Afbeelding / Picture  Prachtig eikehout wat door Piet vakkundig in model wordt gezaagd en geschaafd. Als dit geen gezegend karwei is dan weten wij het ook niet meer!

Afbeelding / Picture

 Ook de ronde schijf (krans) wordt uit elkaar gehaald en opnieuw gesmeerd. Die loopt ook weer op rolletjes. Het geheel wordt iets meer naar voren gemonteerd en als extra versteviging komt er dan nog een ijzeren buis van de ene zijkant naar de andere.

Afbeelding / Picture
Afbeelding / Picture

Bij alles wat Piet doet en bedenkt ziet hij ons al rijden op de gevaarlijke wegen van Roemenie, Hongarije en Bulgarije met steile hellingen en diepe kuilen. Omdat dat ongeveer gelijk loopt met mijn nachtmerries kan iedereen zich bedenken hoe blij ik ben dat dit wordt aangepakt......

  Afbeelding / Picture

De 1e fase is klaar en zit er weer onder. Vanuit zijn ervaring als menner en wagenbouwer stelt Piet voor een andere bevestiging te maken voor de boom, de evenaar en de zwengen . Hij heeft nog een evenaar liggen en samen met de onderdelen die wij hebben maakt hij een heel nieuw onderdeel.

De boom is een kaal stuk ijzer wat bij slecht wegdek tegen de benen van de paarden kan slaan. Piet heeft nog zeil liggen en een oud stuk matras en samen met dochter Anita maak ik een nieuwe hoes. Mijn eigen naaimachine komt hier goed bij van pas en ook een ritssluiting van 2.00 meter, die ik al zo'n tien jaar bewaar, heeft eindelijk een bestemming.

Op de zijkant van de boom heb ik nu ook ons internetadres geschreven, ideetje van Anita;-)

Afbeelding / Picture

Deze keer ben ik niet aan het werk aan de wagen maar helpt John zoveel mogelijk mee. Zelf ben ik bezig met de website, rij mee naar Gameren met Jannie voor de boodschappen, en geniet van de verhalen over "Hoaften", paarden en lees ook nog gezellig de krant mee. Ondertussen speelt Vienna met kitty........

Afbeelding / Picture
Afbeelding / Picture

passen en meten.........

......met behulp van .............

( voor de kenners: Niets doen en toekijken is voor John erger dan meewerken)

Afbeelding / Picture

Afbeelding / Picture


In 5 dagen tijd heeft Piet een volledig nieuw onderstel gebouwd. Heeft hij een evenaar aangebracht met zwengen en ....... 

Afbeelding / Picture

............een hulpmiddel bedacht om de paarden te ontlasten als we door een kuil gaan ,namelijk een schokbreker uit een Fiat 600 tussen boom en wagen. Deze schokbreker dempt de op-en neer gaande beweging waardoor de paarden minder last hebben en rustiger blijven.

Afbeelding / Picture
Afbeelding / Picture

Het uitzicht was in die 5 dagen niet geweldig maar de ontvangst daarentegen zeer warm.....

  Afbeelding / Picture

De wagen staat weer op straat alsof er niets is gebeurd...maar wij weten beter. Het is alsof we op wolken rijden zo licht stuurt de wagen.

Piet rijdt mee naar ons volgende adres in Asch en onderweg maakt hij de laatste aanpassingen aan het tuig en de leidsels om te zorgen dat de paarden optimaal kunnen trekken en zich goed voelen.

Afbeelding / Picture

Deze laatste foto zegt genoeg: het karwei is klaar.........

Afbeelding / Picture« Back


Last updated: 11-12-2007

Created with EasyPage