easypagelogo        


In Oostenrijk
Dubbel
Over Linz, gastvrijheid en het prachtige Wacchau in Oostenrijk

12-8-2007 Gerasdorf (Wenen)

Respect

Oostenrijk onder woorden brengen heeft even geduurd. Net als in Duitsland trekken we veel belangstelling. De verbazing dat wij met onze twee haflingers helemaal uit Nederland komen wordt steeds groter en dwingt respect af. Het woord "waanzin" horen we steeds vaker. Dat we dan ook nog veel verder willen is bijna niet voor te stellen. Ook omdat in dit toeristisch gebied de wereld lijkt op te houden bij Wenen. Fietsroutes gaan van Passau tot Wenen, het gebied Wacchau met zijn wijnhuizen, druiven, abrikozen en appeltelers wordt door iedereen aangeprezen als het mooiste van Oostenrijk.

Linz en omgeving

Het is hier ook mooi. Grote vlaktes worden afgewisseld door hoge bergen vlak langs de Donau. Soms vinden we met moeite een plek voor de paarden en lopen we noodgedwongen veel verder dan we van plan waren. In linz staan we (na lang zoeken) op een stuk land van de woningbouwvereniging. Dat de "buren" aanbieden onze was te doen maakt dan veel goed.

Afbeelding / Picture

Afbeelding / Picture

Afbeelding / Picture

Hoe verzorg je een paard?

Steeds vaker zoeken we maneges en boeren op om zeker te zijn van een plaats. We maken daardoor mooie dingen mee. De paarden krijgen bijvoorbeeld een luxe behandeling van een groep meiden die alles aanslepen, van shampoo tot kam en borstels om onze paarden een make-over te geven. We hebben maar HO gezegd toen ze begonnen te vlechten.

Afbeelding / Picture

        

Overeenkomst

In Persenbeug ontmoeten we Lian en Josef. Een ,net als wij,  pas getrouwd echtpaar met grote (stief) kinderen. We hebben daar twee heerlijke avonden gehad waarbij we over van alles hebben kunnen praten omdat er zoveel overeenkomsten waren. Vaak blijven gesprekken aan de oppervlakte hangen, maar hier helemaal niet. Een van de plaatsen die we niet gauw vergeten.

  Afbeelding / Picture    Afbeelding / Picture

Allemaal tevreden

Soms gaat de bevoorrading wel heel vlug. In Dornach komt er een boer langs die ons eerst een plaats heeft gewezen en nu een emmer haver voor de paarden heeft en een stuk worst uit eigen slagerij voor ons. Vaker kost het zoeken naar water en hooi meer tijd en is John hard aan het werk. Op zijn oranje fietsje is het geen alledaags gezicht als hij over Oostenrijkse fietspaden rijdt!

Afbeelding / Picture

Negatieve reacties

Toch maken we ook mee dat deuren worden dichtgeslagen als ik de weg wil vragen of om een plaats vraag. Ook maken we mee dat we hartelijk worden ontvangen maar dat we 15 euro betalen voor een overnachting. Vooral als we dichter bij Wenen komen wordt het commercieel waardoor we onverwachts in Tulln 30 Euro betalen voor het onderbrengen van de paarden want wij slapen in ons huisje naast de mestcontainer op de parkeerplaats.

Politie aan de wagen

In Emmersdorf staat er opeens een politieagent naast de wagen. Een vriendelijke oudere agent. Er is een probleem. Een paar kilometer terug is er een wagen uitgegleden over onze paardemest en tegen een andere auto gebotst. Gelukkig geen gewonden maar wel materiele schade. De eigenaar van de auto wil ons aansprakelijk stellen.

We zijn verzekerd dus dan moet het maar geregeld worden. De agent echter wil ons geen "problemen" bezorgen want hij vindt het zo leuk wat wij doen. Hij zoekt in zijn regelementen en besluit ons alleen maar te bekeuren voor het bevuilen van de weg. 20 Euro alsjeblieft. Hij vraagt niet  onze naam en hoe hij dit wil uitleggen aan de automobilist is ons ook niet duidelijk.

Later horen we van verschillende kanten dat dit heel vreemd is want het is niet verplicht om met "poopbags"te rijden. Het verzuurt wel enigszins onze blik op Oostenrijk en het kost moeite om niet te generaliseren.

Verkeer

Het verkeer is nog steeds tolerant voor ons. Mensen hebben er plezier in als we langsrijden. Een van de spannendste momenten is als we door een tunnel moeten maar ook hier laten de paarden weer zien dat ze "bomproof"zijn! Ook een smalle ijzeren, ratelende brug nemen ze met gemak.

Afbeelding / Picture

      

Afbeelding / Picture

Alles bij elkaar dus een beetje dubbel gevoel. Gemoedelijke gastvrije ontvangsten waar soms onverwachts toch een flink prijskaartje aan hangt. Oostenrijk is een vakantieland en we waren er midden in de zomer, dat scheelt wel.

 

  Wenen

« Back


Last updated: 01-30-2008

Created with EasyPage