easypagelogo

Paarden
Koetsiersbewijs


Koetsiersbewijs

Ondertussen ben ik ook gestart met de opleiding voor het Koetsiersdiploma, de keuze voor de leerschool is geen gelukkige. Er zijn enkele incidenten die mij onzeker maken, de climax is dat op de examendag ik met een andere examenkandidaat met een vreemd paard moet afrijden. Hulde voor de eigenaar van deze prima Haflinger, die standepede zijn paard voor ons beschikbaar stelt.

De examinator beoordeelt dat hij mij het praktijkdiploma niet kan toekennen, omdat ik te onzeker rijd. Gelukkig ben ik overtuigd van mijn eigen kwaliteiten (Thea bevestigt mij hierin als we met ons enkelspan rijden) en uiteindelijk besluit ik dus om met een tweespan en woonwagen richting Zwarte Zee te rijden.

Afbeelding / Picture

Het koetsiersbewijs is simpel gezegd een "rijbewijs" voor aangespannen rijden. Om je koetsiersbewijs te halen moet je examen doen. Het is vergelijkbaar met het ruiterbewijs voor ruiters en amazones en wordt eveneens afgenomen door de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen. Deze info komt uit een hele goede encyclopedie:     www.bokt.nl

Derde stalling

In juli 2006 worden de paarden weer overgeplaatst, naar een weiland in Baarle-Nassau, bij fok- en menstal de Heimolen. De eigenaar van deze stal is zo vriendelijk mij de beginselen van het tweespan rijden bij te brengen en de eerste ritten mee te rijden.

Dit gebeurt met zijn marathonwagen, die hij genereus aan ons beschikbaar stelt. Na enkele ritten met hem waag ik het om alleen te gaan rijden, Thea vertrouwt dit mij allemaal toe. Zij gaat mee als groom en stapt zonder meer bij mij op het rijtuig. Zo maken we veel oefenritten in het buitengebied van Baarle-Nassau. Ondertussen genieten we natuurlijk ook van het rijden en buiten zijn en nemen ook de nodige rust.

Aysha en Isabella lopen dan weer samen en hier blijkt direct wat ik eerder al schreef: eenmaal lopend stapt en draaft Isabella wel mee, maar voordat ze in het span staat en na mijn commando gaat lopen hebben we heel wat te stellen. Hier gaan we doorheen en iedere keer gaat het beter.

Paard natuurlijk

Vanaf het begin willen wij de paarden ook zo natuurlijk mogelijk houden, dat wil zeggen: zo veel mogelijk buiten, dag en nacht, zomer en winter. Zo weinig mogelijk brokken voeren, maar gras en hooi. Hoefijzers willen we liever niet en dat blijkt dan ook niet nodig.

We gaan samen naar de cursus Natuurlijk Bekappen van de site www.paardnatuurlijk.nl Hier leren we veel en vanaf dat moment bekappen we ze zelf.

Op de site van paard natuurlijk hebben we veel geleerd over de juiste voeding voor paarden. We hebben er geen spijt dat we hun adviezen volgen. De paarden zien er ook na 2400 kilometer nog perfect uit en zijn in prima conditie.

Afbeelding / Picture

Toch hoefijzers

Later moeten we toch besluiten om tot hoefijzers over te gaan. Samengevat komt het erop neer dat met deze intensiteit van lopen, deze treklast en het bergachtige gebied hiertoe dwingen. De paarden doet het goed, dat merken we nog elke dag.Voeding

 Back


Last updated: 11-12-2007

Created with EasyPage