easypagelogo  

In Nederland 
Hoeven. Beeld en uitleg.

Castenray, 2 mei 2007

Een praatje over hoefbehandeling voor de liefhebbers en geinteresseerden.

Eerder vertelden wij al dat we over 'moesten' naar hoefijzers. Achteraf bleek dit onzekerheid en een onjuiste inschatting. In Drente zijn de hoefijzers weggehaald, dit is nu 230 kilometer geleden. Na Drenthe hebben we voornamelijk, maar niet alleen, over de harde weg gereden, naar schatting is een derde van deze afstand over zand.

Hier volgen de foto's van de hoeven na 230 km, hoofdzakelijk zonder hoefschoenen! Afbeelding / Picture        Afbeelding / Picture

Aysha linksvoor, de voorkant          De onderkant. Hier zien we dat dit er nog puik uit ziet. Dit kan nog kilometers mee.

Afbeelding / Picture Afbeelding / Picture

Aysha linksachter.                                                                     Deze voorkant is wat afgeplat.

Afbeelding / Picture Afbeelding / Picture

Aysha rechtsachter.

Afbeelding / Picture Afbeelding / Picture

Aysha rechtsvoor.

Advies

We hebben extra advies gehad van de leverancier van de hoefschoen. Buiten de handigheidjes met het aandoen van de schoenen, heeft hij ons nog een gouden tip gegeven. Hij hanteert het principe dat tweederde van de zool de (harde) grond mag raken. Als het zover is, dan is het tijd om de schoenen aan te trekken.

Op dit moment houd ik rekening met het gegeven dat de schoenen heel weinig nodig zullen zijn. De zolen en de hoefwanden zijn zo hard en groeien zo snel bij dat het ernaar uitziet dat het écht zonder ijzers en misschien ook wel schoenen kan!! Maar ik houd jullie hiervan op de hoogte.

Dit idee - blootsvoets rijden- is al eerder mondeling verteld door Pieter van Jut en Jul. Hij heeft zo'n 1000 kilometer gereisd met zijn Belgisch trekpaard Rena, zonder enige hoefbescherming.

Hierbij hoort wel een duidelijke waarschuwing. Zowel Pieter als wij hebben voordat wij dit begonnen wel degelijk getraind en geoefend. Trainen in het rijden op de harde weg en oefenen met bekappen. Zonder deze oefening en training zou dit niet mogelijk zijn geweest!

Dan de hoeven van Isabella:

Afbeelding / Picture   Afbeelding / Picture

Linksvoor

Afbeelding / Picture   Afbeelding / Picture

Linksachter

Afbeelding / Picture   Afbeelding / Picture

Rechtsachter

Afbeelding / Picture      Afbeelding / Picture

Rechtsvoor

Voor de beginners (die wij ook nog kort geleden waren) kan ik het advies geven dat een hoefsteun zoals ook op deze foto te zien is heel erg behulpzaam is. Ik heb het lange tijd zonder gedaan, maar toen wij bij de man van de hoefschoenen waren hebben we er een aangeschaft. Een aanrader! Het ontspant de natuurlijk bekapper en het paard!

          

Terug


Last updated: 11-12-2007

Created with EasyPage