easypagelogo                
In Oostenrijk
Wenen

Wenen bereiken is wel een hoogtepunt voor ons. Architect Hunderwasser en De Spaanse Rijschool.  Het plan is om hier een paar dagen rond te kijken maar het loopt letterlijk en figuurlijk anders.

10 t/m 14 Augustus 2007, Wenen 

Uiteraard willen we Wenen bezoeken en vinden een plaats bij een manege. De paarden in de wei, de wagen achter op het erf, 5 minuten lopen van het station. Met trein en U-baan rijden we naar Stepfansplatz, de plek waar alle koetsjes staan waar toeristen mee rond gereden worden. We hebben al gehoord dat er 95 Euro wordt gevraagd voor een ritje van 45 á 60 minuten. Niet dat we echt van plan waren om weer achter een paard te zitten maar ook vanwege de prijs gaan we toch maar lopen.

    Afbeelding / Picture    Afbeelding / Picture

Wenen city

En lopen doen we. Wenen is ontzettend groot en we kunnen het bijna niet bevatten. In het centrum staat het bol van alle overbekende winkelketens, daarbuiten struikel je over de ene na de andere culturele, historische en muzikale herrinnering. We halen eerst maar even een plattegrond zodat we weten waar we naar toe slenteren.

Spaanse rijschool

We belanden, hoe kan het anders, bij de Spaanse Rijschool. (zie voetnoot) Een prachtig gebouw, maar ook hier gaan we niet in. Het voldoet om een video te bekijken die buiten wordt afgedraaid. Het is net of we de rust niet kunnen vinden om ons ergens, langere tijd, op te kunnen concentreren.

Arm en rijk

We slenteren verder en komen op de spijzenmarkt aan. Heel veel kramen, tentjes met exotisch voedsel, vers en geurig en een gewoel van mensen. Er zijn in Wenen opvallend veel moslims. Iets wat we later bevestigd zien in de krant waarin verteld wordt dat er veel bezoekes zijn uit de oliestaten (met uiteraard dikke portemonnees) om hier in Wenen inkopen te doen.

Er zijn ook veel bedelaars. Veelal Oost-Europeanen, lopen langs tafeltjes en op straat te bedelen. Ook hier is er een straatkrant die verkocht wordt door daklozen. We komen terecht in het Prader, op de kaart een groot groen park met daarin het reuzenrad van Wenen. Dat is niet het enige wat er staat. Het is één grote kermis met een oppervlakte van 2 vierkante kilometer!

Lopen en blijven lopen

Uiteindelijk lopen we de hele dag door, bezoeken wat cafeetjes, een vlooienmarkt, informeren naar een internetcafe voor de volgende dag en drinken nog wat aan de Donau. Daar vieren we dat we ,met paard en wagen, Wenen hebben bereikt.

Afbeelding / Picture

Blijkbaar is lopen en kijken even genoeg voor ons.

Terug met de U-baan vraagt een duidelijk dronken man ons geld voor eten want hij heeft een "vurige honger" in zijn buik. In een plastic zak draagt hij o.a. twee blikken bier mee. John wil het bier voor 2 euro wel kopen. De man kijkt ons aan en zegt dat hij het bier ook nodig heeft.  Na nog even nadenken ( kan 3 euro ook?)  neemt hij het geld aan en trekt met moeite de blikjes uit de zak. Waarna beide partijen, min of meer tevreden, weer uit elkaar gaan.

Thea

Lipizzaner, bekend door het gebruik onder het zadel in de Spaanse Rijschool te Wenen. Wordt echter ook als tuigpaard gebruikt. Oud ras uit de 16de eeuw met Spaans en Italiaans bloed. Wordt tegenwoordig zuiver gefokt, vooral in Oostenrijk, Kroatië en Hongarije. De Lipizzaner heeft geen rij-, doch veeleer een tuigpaardtype. Het is dan ook een zgn. barokpaard, evenals de Andalusiër en de Fries.

Hier rechts een afbeelding van een gebouw ontworpen door de architect Hunderwasser. Helaas ook gemist!

Afbeelding / Picture

 

« Back


Last updated: 01-30-2008

Created with EasyPage