easypagelogo    

Hongarije

Uit en Thuis

Manege

December 2007. We zijn op zoek naar een manege waar we de paarden kunnen stallen want we gaan naar Nederland op familie bezoek. Heerlijk om iedereen weer te ontmoeten. Voor John is het nu 6 maanden geleden dat hij zijn familie heeft kunnen zien. Daarvoor was het elke, twee á drie weken even koffie drinken op de zondagochtend. Iets wat hij, en ik erg missen. In September hebben we drie van de vijf (schoon) kinderen gezien en dat "brak" de tijd wat door midden. Vanaf nu spreken we af om de drie maanden naar Nederland te gaan!

Afbeelding / Picture

Afbeelding / Picture

Heel maf om ze hier achter te laten maar we vertrouwen op Anja en Andre, een Nederlands echtpaar hier uit de buurt die ook paarden hebben. Zij gaan regelmatig kijken of alles in orde is!

Afbeelding / Picture

Hoefijzer

Vijftien kilometer van Lázi vinden we een manege richting Zirc. Vooral omdat de ligging zo mooi is kiezen we die. De manege heeft namelijk grote weilanden rondom het stallengebouw en de paarden staan meestal buiten. Het is ijskoud als we de paarden inspannen en met behulp van het "mest" wagentje naar de manege rijden. Na anderhalf uur rijden weet ik weer dat ik tien vingers en tien tenen heb, ze vriezen er bijna af. Onderweg verliezen we een hoefijzer van Aysha. Het zat er aan te komen want het is nu drie maanden geleden dat ze eronder zijn gezet. De ijzers slijten minimaal maar de nagels groeien eruit.

Reddende engel

Bij de manege aangekomen vragen we naar een hoefsmid. Tot onze verbazing kent de eigenaresse er geen een. Onze held Istvan (een Duits sprekende Hongaar) helpt ons voor de zoveelste keer uit de brand. Samen met hem en het hoefijzer rijden we naar een fabriekscomplex waar hij iemand weet te werken die ook smid is. Er zijn steeds minder paarden in Hongarije dus alleen van ijzers kun je niet leven. Aan de slijtage van het ijzer kan deze man zien dat het om een Haflinger gaat! Tijdens onze vakantie worden de ijzers eraf gehaald om ze er in Maart weer op te zetten!

Afbeelding / Picture

Huisbaas

We melden via Istvan 1 (onze reddende engel) aan Istvan 2 (onze huisbaas) dat we naar Nederland gaan. Bijzonder vriendelijk biedt Istvan 2 aan om de kamers te luchten tijdens onze afwezigheid want de kachels blijven aan. Er worden namelijk temperaturen van -10 overdag en -20 's nachts verwacht. Alles bevriest dus moeten de kachels blijven branden maar daardoor wordt binnen alles dampig omdat op gas stoken vocht veroorzaakt. We leren elke dag bij, zal ik maar zeggen.

Nederland

Het is heerlijk om iedereen weer te zien. Met alle kinderen zitten we rondom de tafel in een klein studentenflatje bij te praten. Omdat we nu alweer een tijdje met de auto rondrijden is de reis niet zo vreemd als de vorige keer. Toen ging alles snel en hectisch en voelde ik me onwennig. Nu is het allemaal leuk en veel te kort. We hebben lang niet iedereen gezien en gesproken, de kids hebben voorrang!

Nederland anders!

Wat kan er veel veranderen in een half jaar! TV programma's die we niet kennen. Een televisiezender verdwenen. Straten veranderd en opgebroken. Presentatrices die zomaar gaan scheiden. Rechtse politici die de meest rare dingen schreeuwen. We luisteren vaak naar de wereldomroep vooral "met het oog op morgen" maar duidelijk is dat we dan nog veel  "missen". Een van die nieuwe dingen op tv gebied is myGimmy.  Volgens John een nieuwe rage in tv-internetten. 

Ook ik ben gezwicht voor Sonja Bakker. Van een lieve zwager een weegschaaltje geleend, van mijn dochter het boek en nu maar proberen!

   Gezond genieten met Sonja
Gezond genieten met Sonja
Sonja Bakker
 

Inkijk

De reis terug van 1300 kilometer maken we in 13.5 uur. In het huisje aangekomen wachten ons wat verrassingen. De kapotte voordeur is netjes gerepareerd en de kachels zijn op vier gezet dus de warmte komt ons tegemoet. Op de vloer liggen andere vloerkleden dan eerst en er hangen andere slaapkamer gordijnen. Dat laatste is een beetje onhandig want het zijn glasgordijnen (er zit ook geen luik voor). We zijn dus  's avonds in vol ornaat te bewonderen. Heel preuts hebben we er toch maar een laken voor gespannen.

Aysha en Isabella

Meteen de volgende dag de paarden weer opgehaald. Ze staan tevreden in de stal hooi te kauwen maar gaan ook heel gedwee met ons mee naar buiten. De hoefijzers zitten er alle zeven nog onder! Geen idee waar de communicatie nu weer fout is gegaan.....Toch maar optuigen en inspannen en hupsakee we zijn weer onderweg. Deze keer weet ik helemaal niet dat ik tenen en vingers heb want ze zijn gewoon dood. Onze oorlellen hangen als een soort vuurrode kerstballen aan ons hoofd en na vijftien kilometer bibber ik zowat van de bok af. Het is werkelijk -10 graden en in de wind is het nog kouder. Een halfuurtje rijden van hier ligt er al 50 cm sneeuw en binnenkort wordt het hier verwacht!

Thea

Voornemens

Een van onze goede voornemens het komende jaar is dus om onze familie vaker te zien. In Hongarije hebben we dat gedaan door rond te vragen voor een huurkamer zodat de kids daar kunnen slapen. In de woonwagen gaat dat een beetje moeilijk. Over een paar maanden willen we dat anders doen door vantevoren een huisje te huren. Via  vakantiewoningen Duitsland hebben we daar een programma voor gevonden waarbij het makkelijk zoeken is met alleen maar huisjes die echt beschikbaar zijn! Op die manier hoeven we ook niet teveel bites te gebruiken voor het zoeken op internet! 

Werk in Uitvoering
« Back


Last updated: 06-26-2008

Created with EasyPage