easypagelogo  
In Hongarije
Handen en voeten

Vreemde Taal

Dat de taal een uitdaging zou worden hadden we wel begrepen. Er zijn voor ons veel vreemde klanken zoals ö ó í ú ü é á ä  sz cs en nog veel meer.

4 september, 2007 Gyömöre

Onze inschatting dat de Hongaren geen andere taal spreken dan 'Magyar" ( Hongaars voor Hongarije) is uitgekomen. De heel oude mensen spreken nog wel een klein beetje Duits. Jonge mensen vaak maar twee of drie woorden Duits of Engels.

Woordenboeken

In Györ hebben we twee woordenboeken gevonden. Holllands-Magyar en natuurlijk Magyar-Hollands. Regelmatig staan we dan ook te "praten" met deze twee woordenboeken bij ons. Onze gastheer zoekt dan het Hongaarse woord op, wij begrijpen dan weer iets meer en zo komen we toch verder.

Het is een zeer moeilijke taal. Niets erin lijkt op het Nederlands. Op de bok oefenen we de woorden die we kennen, er komen er elke dag 2 tot 4 bij die we kunnen onthouden. Regelmatig voel ik me als een kleuter die voor het eerst letters ziet staan en geen idee heeft wat er mee te doen. En toch..........

Afbeelding / Picture

Handen en voeten

Met handen en voeten komen we een heel eind! Het is opmerkelijk wat je allemaal duidelijk kunt maken met wijzen, gelaatsuitdrukkingen, en soms tekeningen. 

Bij de slager maak ik knorgeluiden of kakel ik als we zin hebben in kip. En het lukt . Samen met de dames in de winkels lach ik heel wat af want die vinden het wel komisch.

Waardering

Ook is er waardering dat we de taal proberen hoe knullig dan ook.  Goedemorgen en dankjewel zijn snel geleerd maar hoe maak je duidelijk dat je een hoefsmid nodig hebt?

Het adres kregen we van mensen langs de weg, bij de smid aangekomen komt buurmeisje Alexandra erbij. Zij spreekt een klein beetje Engels en vertaalt voor ons. In "No Time" is er een afspraak voor de volgende ochtend 8 uur.

Afbeelding / Picture

De paarden zijn beslagen, ook hier weer met handen en voeten alles duidelijk gekregen. We eten aardappel koeken mee en de vrouw van de smid kan niet geloven dat we de komende winter in Hongarije blijven. Ze kijkt me hoofdschuddend aan, maakt een beweging van arm kind, en loopt zuchtend weg.Pre-paid internet verbinding

In Györ zijn we naar een t-mobile winkel geweest voor een prepaid internet verbinding. Daar schieten onze handen en voeten te kort maar hier is dan weer iemand die bijna twee uur besteed om in gebrekkig Engels te vertellen hoe een en ander werkt en helpt ons ook nog met de instellingen.         

Afbeelding / Picture

Afbeelding / Picture

De laatste wordt hem nagebracht door de goede gever op zijn brommertje. De jonge man is duidelijk geinteresseerd maar leest slecht (dus woordenboek helpt niet) en kan zich niet duidelijk maken. Dat is erg frustrerend dus roken ze samen een paar sigaretjes kijkend naar de paarden.......

Hard werken

We doen ons best de taal onder de knie te krijgen omdat we het zien als een verrijking als we elkaar begrijpen. Soms geeft het ook een machteloos gevoel. Vandaag is John op pad voor hooi. Op zijn fiets struint hij het dorp af en vindt inderdaad iemand die pakken hooi heeft. (veel mensen hebben hier van die grote ronde balen en dat is moeilijk mee nemen op het fietsie)  Hij krijgt er 5 maar moet ze één voor één meenemen. Hijgend en blazend rijdt hij af en aan.
Thea

tv-ploeg


« Back


Last updated: 01-11-2008

Created with EasyPage