easypagelogo   

Paard
Voeding

Kiezen voor hooi, haver of gras:

Ook het zoeken naar de juiste balans in voeding is nog niet helemaal gedaan, maar wat we ze nu geven is al goed in balans. Ze krijgen vers gras als het mogelijk is, hooi als het niet anders kan. Verder naar verhouding veel haver, beiden een liter of zeven, acht per dag. Dit is wel nodig.

Drinken doen ze ook heel veel: samen wel zo'n 80 liter per dag.

Afbeelding / Picture

Afbeelding / Picture

Aysha Juli 2007

Afbeelding / Picture

Isabella Juli 2007


Het rijden met de paarden

Het rijden met de paarden is meestal een groot plezier. Ze zijn zeer gezeglijk en ik kan met mijn stem zeer veel doen. Voor de paarden is dit ook zeer afwisselend en de werklust en het plezier is duidelijk aanwezig. Rondkijken, optrekken, stoppen, afslaan, keren, draaien, alles gaat met groot gemak. Rijden in het drukke verkeer is voor de paarden ook helemaal geen probleem. Ze stappen en draven gewoon door op mijn commando. Voor mij geeft dat soms wel stress, maar dit laat ik zo weinig mogelijk aan de paarden blijken. De uitspraak hiernaast heb ik van een zeer ervaren paardenman geleerd. En dit heb ik ook goed in mijn oren geknoopt.

"Doen alsof alles wat ze moeten doen de gewoonste zaak van de wereld is"

De werklust van de paarden is onbeschrijflijk.

Voorbeeld: vorige week moesten we een berg op met een stijgingspercentage van ongeveer 10%. De lengte was ongeveer 100 meter, we hadden er die dag al een kilometer of 25 opzitten. Bergop ging - met mijn aansporing - heel goed, maar dan komt de laatste hobbel. Een meter of tien links van ons is nog een grote helling, naar de manege toe. Een zeer scherpe opgang, wij staan te overleggen met de gastheer of hij de tractor gaat halen.

Terwijl wij overleggen, ik sta nog met de leidsels in mijn handen, stappen ze naar deze helling toe en gaan er flink tegenaan!! Iedereen verbaasd en de paarden hadden wat ze wilden: uitspannen en eten. Ze krijgen een flinke emmer haver en staan de rest van de dag te loeren naar mooie hengsten in de andere wei!

Verder blijft het leren, voor ons en de paarden.

Er is nu duidelijk wel rust in het span, ook bij ons mensen. We weten inmiddels heel goed wat ze nodig hebben en dat krijgen ze ook.

Natural Horsemanship

Als we langere tijd stil gaan staan zal ik ook meer met ze gaan 'spelen'. De principes van 'Natural-Horse-man-ship' spreken mij bijzonder aan en hier wil ik meer mee gaan doen. Ook de combinatie van het werken met mensen en paarden, meer specifiek: werken aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen in combinatie met paarden, zal zeker nog een prominente plaats krijgen in ons leven.

John

paard en gareel

« Back


Last updated: 11-12-2007

Created with EasyPage