easypagelogo              

Paarden
Hoeven en Hoefschoenen

Hoefschoenen en Natuurlijk Bekappen

Wat we het liefst willen tijdens de hele reis is dat de paarden blootsvoets lopen, afgewisseld met hoefschoenen. We leren bekappen via Paard Natuurlijk. We oefenen veel op de harde weg en de hoeven worden mooier en mooier. De straal mooi breed, de zool schoon en de hielen laag. De rand van de hoef wordt mooi rond afgewerkt zodat ze niet kunnen splijten.

Hoefschoen

We weten dat de paarden de hele route niet blootsvoets kunnen lopen. Lang van te voren gaan we dus informatie in winnen over hoefschoenen. Er zijn verschillende soorten hoefschoenen maar onze voorkeur gaat uit naar een schoen die speciaal wordt aangemeten. De hoefschoen is flexibel en wordt vastgemaakt met een klip zodat de schoen kan blijven zitten. Helaas hebben wij er slechte ervaringen mee.

Afbeelding / Picture

Vijlen en mesjes

Om een hoef goed te bewerken zijn een aantal hulpmiddelen heel belangrijk. Zowel om je rug te sparen (2 Haflingers hebben samen nu eenmaal 8 hoeven) als voor het paard zodat je door kunt werken.

Een standaard is onmisbaar en natuurlijk goede vijlen en mesjes.

Afbeelding / Picture

Hoefijzers

In Nederland hebben we de eerste hoefijzers moeten nemen. De schoenen waren in de koten gaan schuren en konden ( tijdelijk) niet meer gedragen worden.

  Afbeelding / Picture

Nadat we de hoefijzers er weer af hadden gehaald schrokken we van de vernauwde straal en de vieze waslaag op de zool.

Doordat de natuurlijke beweging eruit wordt gehaald met ijzers zie je dat er minder doorbloeding is geweest.

Afbeelding / Picture

Nadat de koten weer waren genezen, en de schoenen dus weer aan kunnen zijn  we vast besloten geen ijzers meer te nemen en zoveel mogelijk de schoenen te gebruiken. Dat is anders gelopen.......

Afbeelding / Picture

Blaren

Het verhaal van de hoefschoenen is er één van veel problemen. Op zich kan het goed werken maar misschien hebben we veel pech gehad. de schoenen blijven draaien rondom de hoef, zeker in draf, en beschadigen dan de koten. ook blijft de schoen schuren. We hebben bont in de randen geplakt en we hebben zelfs sokken geprobeerd.

Tijden shet lopen op een grindpad konden de paarden niet meer verder. Of ze liepen blootsvoets maar dan zag je ze heel voorzichtig lopen, pijnlijk om te zien. De schoenen aandoen betekende blaren op de hielen of wonden van de clips. We kunnen niet anders meer dan kiezen voor ijzers of 2 maanden stil blijven staan tot alles is genezen.

In de  verhalen Duitsland en Hongarije zijn meer verhalen en foto's over hoefsmeden en hoefijzers.

Afbeelding / Picture

De schoenen blijven draaien en alleen op een veerboot over de Rijn waren ze te gebruiken. We mochten namelijk niet op de boot met hoefijzers vanwege het gevaar van uitglijden.  


« Back


Last updated: 11-12-2007

Created with EasyPage