easypagelogo  

In Hongarije
Levensonderhoud

Energie

Zo in ons nieuwe leven leren we een heleboel over Hongarije en zijn bewoners. Het zijn vriendelijke gastvrije mensen. Ze werken ook veel, het geld is hard nodig. Het leven is, begrijpen we, na de toetreding tot de EU een stuk duurder geworden.

Vooral energie zoals gas is erg duur. Het overgrote deel stookt op hout het huis warm. Onderweg met de paardenkar zien we een man op een oude fiets, het bos uitkomen. Grote takken en stukken boomstam achterop. Veel werk voor een beetje warmte. Ik voel me bevoorrecht als ik, thuis gekomen, de gaskachel nog een beetje warmer zet.

Uurloon

Het gemiddelde uurloon voor een Hongaar is 400 Forint (1.60) per uur!

Dit is dan voor iemand die in een fabriek werkt. Een vakman kan zo rond de 1000 Forint verdienen. Dus verdien je hier tussen de  69.000 en 170.000 Forint (276,- /680 Euro) per maand. Dat is geen vetpot. Vlees in de winkel is prijzig en zelf een varken houden is dan net zo makkelijk. Op de wekelijkse markt kun je kleine biggetjes kopen en manden vol met kippen en ganzen.

Tweedehands kleding is hier overal verkrijgbaar. Gisteren zag ik midden op het dorpsplein een groot zeilkleed uitgespreid. Daarop staan zo'n twintig vuilniszakken met kleding. Alles wordt op een hoop gegooid en kiezen maar. Wijn en sterke drank wordt hier zelfgemaakt. in de winkels zijn heel veel artikelen om zoet gebak te maken. Heerlijke taarten met kokos en chocola. Ze zijn er hier goed in!

Afbeelding / Picture

Weinig mensen hebben hier een auto.

Openbaar vervoer is dan ook goed geregeld en helemaal niet duur. We zijn dus ook niet de enige die met paard en wagen hooi gaan halen!

 

Hongarije (officieel: Magyar Köztársaság, d.i. Hongaarse republiek), republiek in Midden-Europa, 93 030 vierkante kilometer (1998 reëel), met 9 981 334 inwoners (2006 schatting); 108 personen per vierkante kilometer (2006 schatting). De hoofdstad is Boedapest. Munteenheid is de forint, onderverdeeld in 100 fillér. Nationale feestdag is 23 oktober, de dag waarop in 1956 de Hongaarse opstand begon en waarop in 1989 de republiek werd uitgeroepen. De internetlandcode (TLD) is hu.

Afbeelding / Picture

Boerinnen halen de pruimenoogst binnen.

Inkomsten

Zelf zijn we ook druk bezig om te zien of we inkomsten kunnen verkrijgen. Dit land heeft vele mogelijkheden maar wij kiezen voor een internationale methode: Internet.

De afgelopen weken zijn zowel John als ik bezig met een nieuwe website. Beide in het Engels, gericht op de Amerikaanse markt. John over ADHD en hoe dat positief kan uitwerken op je leven. Zelf maak ik een Engelstalige website over de Slow Express.

Vaste lezers van onze website (inmiddels meer dan 800 mensen per maand) hebben misschien wel gezien dat de site vernieuwd is. Het bijhouden van de website is erg leuk om te doen en dat er enthousiast op gereageerd wordt, is stimulerend en maakt ons trots!


Afbeelding / Picture


Naast het verwerven van inkomsten zijn we vooral bezig met genieten. Na een flinke dip in de afgelopen weken zie ik het zonnetje weer schijnen! ('s nachts vriest het hier al!)

 

Winter


Last updated: 12-05-2007

Created with EasyPage