easypagelogo      
In Hongarije
Gewoon(te)


Normen

Het leuke van reizen is natuurlijk dat je, je bewust wordt van je eigen gewoontes. Die zijn normaal oftewel de "norm". Hier in Hongarije, waar de communistische tijd niet zo lang geleden is, zijn er nog een aantal gebruiken die wij niet kennen.

Afbeelding / Picture

Dokter

Vanwege een zware verkoudheid wil ik naar de dokter. In het dorp is een kleine spreekkamer waar de dokter 2 x per week aanwezig is. Ik heb al gehoord dat het de gewoonte is de dokter, als je binnenkomt, geld te geven. Normaal is dat 300 Forint (ong.1,20) maar als je hele goede hulp wil dan geef je meer. De buurman geeft het advies 5000 Forint te geven maar dat vind ik te mats. Gewapend met 3000 Forint stap ik naar binnen.

Zorgpas

De arts spreekt geen woord buiten de grens maar we "verstaan" elkaar goed. De assistente neemt, mijn onwennig gegeven geld, elegant aan en het verdwijnt in een doosje op tafel. Na het nodige onderzoek vraagt de arts mijn papieren. Helaas kan ze met het zorgpasje niets doen. Gelukkig is er een oplossing.

Recept

Ze vraagt waar we wonen. Het zegt haar niets. Ze vraagt door en ik noem wat namen van de huisbaas en zijn gezin. Tien minuten later loop ik naar buiten met recepten op naam van de huisbaas en het consult is ook op zijn naam. Hij zal daar zelf niets van merken want gezondheidszorg is gratis in Hongarije. De medicijnen betaal ik zelf.

Afbeelding / Picture

Afbeelding / Picture

Afbeelding / Picture  

Oud en nieuw, ouderwets en modern.   Het is er allemaal in Hongarije.

 

Thuis Internet hebben is nog niet zo vanzelfsprekend in Hongarije. Veels te duur. In plaats daarvan zijn er heel veel openbare internet plekken. Vrij toegankelijk of voor een klein bedrag beschikbaar. Erg handig!

Afbeelding / Picture

Postkantoor

We willen wat briefkaarten sturen en ik krijg aan het loket, gelukkig uitgelegd wat ik bedoel. Postkantoren hier zijn bijna kleine winkeltjes. Snoepgoed, tijdschriften en soms zelfs levensmiddelen. Briefkaarten vanzelfsprekend ook.

De postmevrouw heeft echter maar 5 briefkaarten in haar vakje. Haar buurvrouw aan het andere loket heeft er gelukkig meer. Ik geef geld voor 10 briefkaarten, Ze rekent er 5 af, geeft dan de rest van het geld (over het afscheidingsmuurtje, het ging net) aan haar buurvrouw. Die rekent af, geeft het wisselgeld weer over het muurtje en 5 minuten later sta ik weer op straat met mijn briefkaartjes.


Kopje koffie?

De huisbaas komt op bezoek, het is halfnegen in de ochtend. Als echte Nederlanders bieden wij hem een kop koffie aan. Hij wijst het beleefd af. Pas later besef ik dat we misschien wijn of Palinka hadden kunnen aanbieden. Want dat is hier gewoonte!

Levensonderhoud  

« Back


Last updated: 01-15-2008

Created with EasyPage